Oppdragsgiver | Haugesund Parkering AS |
Sted | Haugesund sentrum |
Areal | m² |
Status | Ferdigstillt 2019 |
Bakgrunn
Eksisterende parkeringshus var nedslitt og preget av år med forfall. Det ble beskrevet som en skamplett av styreleder i Haugesund Parkering AS. En tilstandsrapport bekreftet at det ikke kun var kosmetiske skader, men også strukturell slitasje som på kort sikt kunne føre til store skader på både bygg og omgivelser. Det ble derfor konkludert med at bygget skulle renoveres, og fasadene byttes ut. Byggets sentrale plassering og synlighet i bybildet gjorde at tiltakshaver ønsket å gi bygget et arkitektonisk løft til gode for både nabolaget og sentrum, og på den måten ta sin del av ansvaret med å løfte kvaliteten på sentrumsområdene.
Oppgaven
Utformingen av parkeringshusets fasader skulle utarbeides med tanke på å gi bygget en forsterket lesbarhet og identitet i bybildet. Det var også et sterkt ønske om å bruke materialer og virkemidler med lokal tilhørighet, lang levetid og lave vedlikeholdskostnader. Haugesund Parkering AS ønsket samtidig en utforming av fasaden som var sterkt identitetsskapende, vakker, innovativ og grensesprengende.
Konseptet
Parkeringshusets store størrelse og «døde» funksjon ga lite tilbake til gatelivet, og det ble derfor ønskelig med en noe mer «aktiv» fasade som kunne være med på å løfte opplevelsen. Gjennom differensiert materialbruk og inndeling av byggets fasader ønsket vi å redusere skalaen på bygget til å bedre passe inn i den lokale konteksten og til menneskene som skulle ferdes i og rundt bygget.
Byggets geometriske utforming er knyttet opp til byens historiske tilknytning til havet i form av bølger og glitrende hav. Samtidig er den også et hint om byens mer moderne historie tilknyttet Marilyn Monroe og hennes ikoniske hvite kjole på bildet fra filmen The Seven Year Itch fra 1955.
Fasaden spiller en aktiv rolle i sentrum. Gjennom lyssetting av bygget fasader kan vi formidle både spesifikke budskap, glede og engasjement som for eksempel nyttår, skt Hans aften eller Pride.
Løsningen
Materialer – Aluminium
Valg av hovedmaterialet i fasaden var en viktig del av konseptet. Aluminium er et materiale med sterk forankring i vårt nærområde gjennom Hydro sine fabrikker på Karmøy. Materialet har samtidig høye kvaliteter på både holdbarhet og estetikk om det brukes riktig. Dette ble derfor tidlig vurdert til å være et interessant materiale å studere nærmere.
Fasade – Geometri
Det er lagt mye ressurser i den geometriske utformingen av fasaden. For å øke lesbarheten av anlegget er det viktig å fremheve de forskjellige innkjørslene og inngangspartiene. Det er i alt 4 innkjørsler, en til hvert plan. To mot vest, og to mot øst.
For å unngå unødvendig store kostnader er den geometriske løsningen på fasaden basert på en varierende montering av identiske elementer. Alle profiler er identiske, og varierer kun i lengde, monteringsvinkel og omdreiningspunkt. Profiler i forbindelse med innkjøringer dreies om sitt midtpunkt, slik at de skaper bølgebevegelse både i topp og bunn, mens profiler ved hjørnene i nord dreies om sitt toppunkt. Dette øker lesbarheten av alle inngangene. Det er meget viktig for opplevelsen av denne fasaden bølgebevegelsen oppleves naturlig uten kraftige «knakkepunkt.»
Mot vest er alle profiler 7.5m i lengde, og mot øst er alle profiler 3.8m lange. Mot nord varierer lengden. Dette er den mest utfordrende fasaden da alle spiler tilpasses individuelt i lengde for å sikre både estetisk uttrykk, samtidig som nivåfri tilgang til inngang skal etableres og høyden på spilene skal på en naturlig måte reduseres fra 7.6m i vest til 3.8m i øst. Nordre fasade består av i alt 114 spiler av varierende lengde og monteringsvinkel.
Det viktigste hjørnet på bygget er nord-vestre hjørnet som vil få ekstra oppmerksomhet med sin plassering i byens hoved ferdselsåre.
Hjørneprofiler er av konstruktive grunner nødt til å stå vertikalt, men det er viktig at den bølgende bevegelsen i fasaden fortsetter naturlig rundt begge hjørner.
Alle profiler i nordfasaden roteres rundt topp-punktet, slik at «gesimsen» er en rett linje, og all bevegelse og bølge i fasaden forsterkes nedover.
Fasade – Belysning
I annenhver spil i fasaden er det felt inn led-lys i hele profilens lengde på to sider. Disse lyser direkte inn på naboprofilen og gir på denne måten hele fasaden et «lystepppe» som kan understreke den bølgende bevegelsen i fasaden.
I de aller fleste tilfeller vil denne effektbelysningen være meget dempet og svak, og vil kun oppleves som nyanser av lys som meget sakte beveger på seg. Men det vil være begivenheter i løpet av året hvor belysningen kan slå ut i full blomst og være med til å skape både glede, entusiasme eller engasjement. Dette vil f.eks kunne komme til syne ved å bruke fasaden som sentrums svar på fyrverkeri kl. 24 nyttårsaften, rødt hvitt og blått lys på 17.mai, rosa lys i forbindelse Rosa sløyfe-aksjonen eller markere en hjemmeseier for FKH. Mulighetene er mange, men her er det viktig med måtehold. Less is more!
Materialer – Spilekledning
I sjiktet bak alu-profilene er det etablert fallsikring som sikrer bygget. Dette er gjort ved å montere vertikale spiler med maksimal lysåpning på 100mm som går fra terrenglinje og opp til overkant rekkverk i toppetg. Denne spilekledningen ligger i sin helhet mellom betongsøylene men foran dekkeforkantene, slik at vi får en helhetlig og flott fasade med lesbar rytme fra eksisterende konstruksjon. Da disse veggene står i direkte forbindelse med både fortau og gangsoner og vil kunne oppleves og berøres, er det viktig at dette materialet innehar taktile kvaliteter som oppleves som varme og hyggelige. Det er derfor valgt å bruke et naturmateriale som tåler påkjenningen, har minimalt med vedlikehold og patineres estetisk over tid. Valgt produkt er MOSO Bamboo X-treme som er et bambus-produkt som er 100 naturlig, veldig holdbart, brannsikkert, økologisk og vakkert. Produktet er naturlig svartbrunt fra fabrikk, men vil patineres over tid tilsvarende andre hardtreprodukter.
Fasade – Oppbygging
Ytre sjikt er kraftige aluminiumsprofiler som monteres i sin helhet på utsiden av dagens konstruksjon og vil ha fasadeliv som ligger 400mm utenfor dagens ytterfasade. Det vil derfor være nødvendig å søke om dispensasjon for overskridelse av etablert byggelinje mot vest, mens øvrige fasader ligger innenfor omkringliggende bebyggelses fasadeliv. Dette sjiktet er kun estetisk, og har ingen funksjon foruten om estetikk og lesbarhet.
Mellomsjiktet er en spilevegg som monteres foran dekkeforkantene, og mellom dagens søyler. Denne spileveggen går uavbrutt fra terrenglinje til overkant rekkverk på øverste plan. Dette fungerer som fallsikring og adgangskontroll for persontrafikk.
Indre sjikt er påkjørselshinder som monteres mellom dagens søyler. Denne skal hindre unødvendig slitasje på spilevegg og aluminiumsprofiler som følge av påkjørsel, og skal samtidig hindre at kjøretøy ved uhell kan bryte gjennom fasaden.